Odżywianie w sezonie zimowym - Co jeść zimą, by było smacznie i zdrowo?
Co jeść zimą, by było smacznie i zdrowo?
Zima stawia przed nami wiele wyzwań, takich jak:
- mniej słońca,
- niskie temperatury,
- brak energii do aktywności,
- infekcje,
- a nawet dodatkowe kilogramy.
Jak wspierać organizm zimą?
Dobrym sposobem aby nie dopuścić do wychłodzenia organizmu jest regularne jedzenie urozmaiconych posiłków.
Zacznij dzień od ciepłego śniadania.
W ciągu dnia zjedz rozgrzewającą zupę z dużą ilością warzyw. Zimowe miesiące wbrew pozorom oferują całą gamę wspaniałych warzyw korzeniowych jak marchew, buraki, seler, pietruszka, przez kapustne, takie jak: kalafior, brokuł, kapusta, brukselka, jarmuż. Świetną propozycją jest wykorzystywanie mrożonek.
- Nawadniaj organizm - poza wodą pij ciepłe napary z lipy, bzu czy innych ziół.
- Pamiętaj o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych - ich dobrym źródłem są tłuste ryby morskie, np. łosoś, śledź.
- Dodawaj do potraw rozgrzewające przyprawy: cynamon, imbir, kardamon, goździki.
W jaki sposób wzmocnić odporność?
Na pewno prawidłowo zbilansowaną dietą!
Odpowiednio zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na sprawność umysłową, odporność, zdrowie i wydolność fizyczną. Zwłaszcza większe spożycie owoców i warzyw, ograniczenie napojów słodzonych cukrem, tłuszczów trans i soli ma kluczowe znaczenie.
Tradycyjne w polskiej kuchni kiszonki z kapusty, ogórków czy buraków są doskonałym źródłem witamin i bakterii probiotycznych, które powstają podczas procesu fermentacji z udziałem mikroorganizmów.
W fermentowanych produktach tj. jogurty czy kefiry podobnie jak w probiotykach obecne są bakterie kwasu mlekowego należące do rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, wspomagające odporność.
Moc praktycznych porad, inspiracji i gotowe przepisy na zimowe rozgrzewające dania znajdziesz w e-booku portalu Diety NFZ - https://diety.nfz.gov.pl
Ulotka ŚzP_odżywianie w sezonie zimowym_do druku.pdf (699,00KB)